Saturday, 14 December 2013

AKU dan MAMMOGRAM

Salam.
Saya ingin kongsikan pengalaman saya berhubung mamogram. Kisahnya bermula begini;

Satu malam, dalam jam 4am, saya terjaga dan terasa sakit pada breast sebelah kiri. Bila tekan, makin sakit. Terus terbut rasa bimbang dihati,  tak dapat tidur. Paginya, saya bagitahu En, Suami dan dia minta saya ke klinik. Untuk pengetahuan, waktu tu saya tengah datang haid dan saya masih menyusu anak yg berumur 2tahun lebih. tak banyak susu, tapi masih ada. Biasanya datang haid tak buat breast saya rasa sakit, So it;s not normal for me..

So, paginya saya ke klinik kesihatan kerajaan, berjumpa Dr. Dr perempuan check breast saya dan yang mengejutkan saya, dia cakap ada lump/ benjolan pada breast saya!! tersentap saya.. Memang jujur saya akui, saya tak pandai bab self-check ni. Dr cuba tunjuk pada saya, katanya bentuknya leper, tak bulat seperti yang kita biasa andaikan, bersaiz 2cm. Subhanallah.. hanya tuhan yang tahu perasaan saya. Tetapi, setahu saya kanser tiada rasa sakit. So, saya tanya Dr dan dia cakap, mungkin bukan kanser, mungkin hanya ketumbuhan, yg biasanya tidak memudaratkan. She advised me to wait for 1 month, to see whether it would still be there. If you're in my foot, can you wait for 1 month? Anyway, saya diam saja dengar nasihat Dr tu..

Balik dari klinik, saya cakap dengan seorang kawan, menitik juga air mata sebab takut dengan kebarangkalian yang ada.. Saya mula mencari maklumat tentang kanser payudara dan ketumbuha.. Dari situ banyak yang saya tahu..

Then, untuk buat mamogram, saya nak pastikan petugasnya perempuan. Hmm, sungguh mencabar kerana Klinik di kawasan saya, Bangi tiada servis mamogram. Yang terdekat ialah di KPJ Kajang. Tapi, selepas mamogram, sekiranya ada sesuatu dikesan, perlu disusuli dengan ultrasound - macam scanned perut ibu mengandung, cuma kali ini di breast. Ini yang mencabar, tiada Radiologist wanita di KPJ Kajang. So, di nasihatkan ke KPJ Damansara. Di sini daripada petugas x-ray hingga radiologist yg buat ultrasound, semuanya perempuan.. 

Maklumat terkini- Feb 2015, satu syarikat ada buat scanning including MRI dan mammogram di Bangi, petugasnya perempuan. Saya tak ingat nama syarikat tu, tapi lokasinya di belakang Pusat Rawatan Az Zahrah. Saya ke sana pun sebab Paed di Az Zahrah suggest ke situ untuk MRI anak. 

So, saya decided untuk ke KPJ Damansara, kita boleh walk in saja. Saya ke sana pada hari ke-4. Sebelum pergi dah call, mereka nasihatkan untuk tiba sebelum jam 9am, di Unit X-ray. Tapi sesat punya pasal, jam 9.30 baru sampai, queue dah panjang, expected waiting time - 2 JAM!! Anyhow, semasa registration diberitahu, wanita di bawah 40 tahun x perlu buat mamogram, tapi terus buat ultrasound, so terus jumpa radiologist. So, selamat dari queue panjang, cuma1 jam waiting time. 

Kita pakai baju sama macam baju x-ray, tapi butang di depan, then baring dan bukak baju kawasan dada untuk Dr scan. Itu yang saya cari sangat Dr perempuan. Alhamdulillah, Dr kata tak nampak apa-apa.. Dr kata lagi oleh kerana tiada family history yg ada kanser, tak perlu buat mamogram, sehingga umur 40 tahun. Insyaallah, sekiranya dipanjangkan umur.. Dr bagi report yg cama semuanya normal dan dikepilkan salinan filem ultrasound itu. Caj - RM120.

Nasihat saya, sama-sama kita berdoa kepada Allah Yang Maha Berkuasa, semoga kita sekeluarga dikurniakan kesihatan yang baik, jaga makanan kita - kurangkan makanan terproses, makan banyak buah atau sayur yang tinggi antioxidan. Semoga dapat menjadi pertahanan yang kuat ...


Sumber-sumber Maklumat Breast Cancer dan Mamogram:

http://mamogram.lppkn.gov.my/
http://www.kpjdamansara.com/Mammogram-article-827.html

 
Apa itu MAMOGRAM ?
Mamogram adalah suatu pemeriksaan saringan sinar-X yang dilakukan untuk mengesan peringkat awal kanser payudara.



Siapa yang memerlukan MAMOGRAM ?


Semua wanita yang berumur 40 tahun dan ke atas boleh menjalani pemeriksaan ini. Wanita di bawah 40 tahun, sekiranya ada keraguan, Dr biasanya nasihatkan untuk terus buat ultrasound. melainkan ada sejarah keluarga yang mempunyai penyakit kanser.



Mengapa saya memerlukan MAMOGRAM ?
Mamogram dapat
mengesan kanser payudara pada peringkat paling awal iaitu sebelum ketumbuhan dapat dirasai oleh payudara. Ia juga berkesan untuk meneliti kesihatan am payudara. - Berbanding ultrasound yang dijalankan oleh Dr (Radiologist), ultrasound hanya boleh mengesan ketumbuhan yang telah berada dalam Stage 2.


Bagaimana MAMOGRAM dilakukan ?
Pemeriksaan ini dilakukan oleh Juru X-Ray wanita. Ia mengambil masa selama 10 minit hingga 30 minit. Anda diperlukan untuk mendedahkan bahagian dada anda. Kemudian payudara anda akan diletakkan di antara 2 plat yang terdapat pada mesin. Selepas itu dedahan sinar-X akan dibuat. 2 keping filem sinar-X akan diambil bagi setiap sebelah payudara melalui sudut yang berlainan. Pemeriksaan mamogram adalah selamat kerana radiasinya adalah di tahap sangat rendah.



Persediaan untuk MAMOGRAM ?
Peringatan:
Elakkan menguna minyak wangi, deodorant, bedak atau krim
pada bahagian dada dan ketiak pada hari pemeriksaan mamogram. Bahan-bahan dalam produk-produk ini mungkin akan menjejaskan keputusan mamogram. Anda perlu memakai pakaian ringkas atau blaus dan seluar panjang atau skirt panjang. Pakaian atas perlu ditanggalkan semasa pemeriksaan dilalukan.


Tip:
Lakukan
pemeriksaan selepas haid kerana pada masa itu payudara kurang sensitif. Elak minum minuman yang berkafein (kopi, teh, air berkabonat dan coklat) selama seminggu atau dua minggu sebelum hari temujanji. Kafein boleh menyebabkan payudara terasa sakit.


Bagaimana jika keputusan MAMOGRAM saya abnormal ?
Anda akan dirujuk kepada pakar di hospital atau di pusat perubatan untuk penyiasatan lanjut. Keputusan mamogram yang abnormal tidak semestinya bermakna anda mempunyai kanser.
Pakar akan melakukan penyiasatan lanjut dan akan memberikan nasihat dan rawatan yang bersesuaian.


Di mana anda boleh mendapatkan Pemeriksaan MAMOGRAM ?
Anda boleh mendapatkan perkhidmatan ini di pusat-pusat mamogram kerajaan dan swasta.
LPPKN menyediakan subsidi bagi pemeriksaan mamogram untuk wanita-wanita layak. Sila rujuk kepada mana-mana klinik LPPKN yang berhampiran. Link kepada pusat mamogram seluruh negara
http://mamogram.lppkn.gov.my/PusatMamogramList.aspx

16 comments:

  1. Terima kasih sgt2 atas info awak yg sgt menolong ni.. Sy berada di situasi yg sama skrg ni.. Xtau nak buat ape, risau pun Ade.. Dh pegi jumpe doc tp x memuaskan pemeriksaan nye so sy nak mtk opinion kedua Nti.. Mmg breast selalu akan rs sakit ms period tu normal ke? Sbb sy x pnh rs sakit ketika period..

    ReplyDelete
  2. Terima kasih sgt2 atas info awak yg sgt menolong ni.. Sy berada di situasi yg sama skrg ni.. Xtau nak buat ape, risau pun Ade.. Dh pegi jumpe doc tp x memuaskan pemeriksaan nye so sy nak mtk opinion kedua Nti.. Mmg breast selalu akan rs sakit ms period tu normal ke? Sbb sy x pnh rs sakit ketika period..

    ReplyDelete
  3. salam kak...sy pun rasa benda yang sama.ada lump kt breast belah kanan sy. sy nk pegi bwt mammogram tu tp masaalah ny transport..sy blaja lg..dlm akhir bulan thun lepas sy perasan ade benjol kat breast..sy pun xpndai nk bwt self checking..

    ReplyDelete
  4. My dear sisters, saya bukan doktor. Tapi nasihat saya, kalau bukan kita sayang didi kita, siapa lagi nak sayangi kita. hargai kesihatan yang dikurniakan Ilahi. Sementara masih ada kesempatan, pergi jumpa Doktor. Kalau rasa tak yakin, terus lah buat ultra sound. Carilah duit tu walau macamanapun. Kalau pun kanser, jika dikesan awal, kemungkinan untuk sembuh masih besar. Ok sisters semua, chin up, pull your strength and go for it.

    ReplyDelete
  5. Salam sis..sy pegi yg di belkg azzahrah tu.. pakar radiologist tu.. kire mesin yg digunakan lg canggih dr scan biase ye sis.. die pn keluarkn report normal .. caj rm160 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa nama tempat yg belakang azzahrah tu ye? Mohon share. Terima kasih.

      Delete
    2. Apa nama tempat yg belakang azzahrah tu ye? Mohon share. Terima kasih.

      Delete
  6. Alhamdulillah.. Selamat Hari Wanita Sedunia.. Erveryday is woman's day..

    ReplyDelete
  7. sy pun mgalami bnda yg sama..di breast kiri..bila tekan rasa ketulan mcm guli..dah wat ultrasound di kpj..alhamdulilah doc ckp normal..mybe bji lemak

    ReplyDelete
  8. Sy ingt nk p jga kpj kat bulatan pahang tu...tp takot mahal plak... Agak2 utk check breast ade cancer or x..brpe rm ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dah lupa. tapi cuba call, biasanya diorang boleh advise

      Delete
  9. Salam sis..lump tu membesar x? Anak perempuan saya bru 10thn blum haid lg tp ada benjolan kt puting kanan. Bile rasa keras n leper tp nmpk puting tu dh naik sbb benjolan tu. Dh wat appointment kt hosp srdg 15/3 tp lama lg. Byk komen kata atas ni kata normal mgkin sbb lemak tp sakit dgn lump tu hilang brp hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la. sy di puting kiri. tp sy dah 28thn. huhu. Harap normal. Esok baru nak ke klinik.

      Delete
  10. Saya pun...dkt punting sebelah kanan..kadang kuar nanah...kalau tahu tmpt nk buat ultrasound belakang az zahrah tu apa ye

    ReplyDelete