Wednesday, 3 December 2014

RESEPI SARDIN SEDAP & MUDAH

Salam.. Hari ini saya nak share resepi mudah kegemaran anak-anak dan cik suami, iaitu SARDIN. Tak tau nak cakap sardin masak apa, yg penting sardin lah. Kenapa saya cakap masakan sardin saya sedap, sebab Cik Suami dulu tak makan sardin sebab dia cakap housematte dia dulu masak hanyir. Tapi lepas kahwin, saya masakkan sardin, dia terkejut.. sedap katanya.. hihihi.. Anak-anak pun suka sangat. Tapi saya taklah selalu sangat masak sardin sebab ikan nya kan dah di 'tin' kan, maknanya suhu yg amat tinggi, sebab tu tulang ikan jadi lembut. maknanya jugak mungkin kebanyakkan zat/nutrien dalam ikan tu dah hilang or berkurangan. 

Ok, cut it short, jom share resepinya..


Lauk sardin kegemaran anak-anakku.. slurppp

Bahan-bahan
1 tin sardin - pilihan saya hanya Ayam brand, terbaikk
1 biji bawang besar - mayang
3 ulas bawang putih - mayang/ketuk
1 biji lada hidup - mayang
garam, gula, kicap - ikut citarasa

Cara-cara
Tumiskan hirisan bawang besar,bawang putih dan lada hidup. Bila sedikit garing dan naik bau yang harum itu, masukkan sardin. 
Masukkan air, dengan anggaran 1/2 isipadu tin sardin tadi. kalau yang suka pekat, tak payah letak pun takpe. 
Masukkan secubit garam, satu sudu kecil gula dan sedikit kicap manis. 
Akhir sekali, selepas ia mendidih, kecilkan api, tutup periuk/ kuali dan biarkan ia mereneh dalam 2 min.

Sedia untuk dihidang dan makannn...

TIPS: Semasa dibiarkan mereneh, flavour daripada bahan-bahan masakan akan terhasil, mengeluarkan bau yg harum dan rasa enak. sama macam masakan gulai/sup, bila dibiarkan mereneh, rasanya menjadi matang, sedapp..


SELAMAT MENCUBA!! 


31 comments:

  1. kegemaran anak saya ni, dia boleh makan hari- hari sardin pun takpe :)

    Jemput singgah BLOG saya. Ada tips dan peluang bisnes part time dan macam2 lagi :)

    ReplyDelete
  2. Nak trylah, dah lama tak makan sardin.

    ReplyDelete
  3. Sy dh share dan mmg best..sdp sgt2...tq akak sbb share resepi yg sdp ni...kalah housemate sy..hehehe

    ReplyDelete
  4. Sy dh share dan mmg best..sdp sgt2...tq akak sbb share resepi yg sdp ni...kalah housemate sy..hehehe

    ReplyDelete
  5. Sy dh share dan mmg best..sdp sgt2...tq akak sbb share resepi yg sdp ni...kalah housemate sy..hehehe

    ReplyDelete
  6. Sedapnye resepi......thanks sebab share respi nih akak...😁😁
    Akak boleh follow blog sue:
    http://suzanaidris.blogspot.my
    😀😀

    ReplyDelete
  7. Sedapnye resepi......thanks sebab share respi nih akak...😁😁
    Akak boleh follow blog sue:
    http://suzanaidris.blogspot.my
    😀😀

    ReplyDelete
  8. Wah sedap... br jer buat sat2 td.... thanks akak share resepi.....

    Akak boleh view blog sue...ada beberapa tips kesihatan n kecantikan
    http://suzanaidris.blogspot.my

    ReplyDelete
  9. mayang tu potong atau hiris natasha lee

    ReplyDelete
  10. mayang tu potong atau hiris natasha lee

    ReplyDelete
  11. Saya da try ikut resepi nie.. memg sedap.. suami sy cakap first time sy masak menjadi.. sbab sy baru blaja memasak.. hee

    ReplyDelete
  12. Sorry, lama tak jengah blog. Seronok bila ada yang mencuba, lebih seronok lagi bila jadi.. Natasha Lee, betul kata Unknown, mayang tu hiris nipis2. Nanti kita share resepi lain pulak yer..

    ReplyDelete
  13. Mereneh tu means?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar mendidih dlm kuali 3-5 minit

      Delete
    2. biar mendidih dlm kuali 3-5 minit

      Delete
  14. Sy x reti masak, x penah masak langsung pon.. Sementara tunggu wife sy balik keje sy cuba buat resepi yg akk bg nie.. Bila dah siap hidang sy tengok wife sy kata sedap sgt2..pertama kali rasa abg masak katanye.. Siap bertambah2 nasi dia makan.. Alhamdulillah.. Terima kasih bg resepi ni.. Sebenarnye sy reti masak cuma dah lama x masak sejak kahwin ni.. Tq..

    ReplyDelete
  15. Waah, alhamdulillah.. dengar pun dah rasa seronok.. bagus2, bahagia rumahtangga ;)

    ReplyDelete
  16. Memang Sedap .. and 1st hidangan segera yang dimasak oleh mak ... mmg tiptop lah sardin ni... mmg fav ... thx sebab share resipi .. otw nak masak jeh ni.. hehehe xD

    ReplyDelete
  17. Maaf nak tanya. Kalau sadin tu size kecik 155g nak kene reduce half ke bawang nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lala, sorry ye. Sebenarnya tak ada std recipe, atas selera. Klu bawang bayak lebih manis. kalau Lala suka byk bawang x perlu reduce pun.

      Delete
  18. ig: syahminazri18 June 2017 at 03:20

    assalamualaikum, nk tanya yg bahan spt kicap gula & garam nk letak dalm masakan semasa tumis bawang ke atau SELEPAS dimasukkn 1/2 air dalam sardin( memasukkan bhn semasa maskan direnehkan). Sorry, klu soalan agak memeningkn hahahaha, tpi tulah sy ni br nk berjinak jinak nk belajar memasak, nk belajar ringan2 je dulu mcm masakan sardin ni:) Hopefully menjadi ler resepi sis ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masukkan masa dah masukkan air tu sis.. cuba tau..

      Delete
  19. hahaha gula x tinggal org melayu masak erk

    ReplyDelete