Bahan-bahan
1 tin sardin - pilihan saya hanya Ayam brand, terbaikk
1 biji bawang besar - mayang
3 ulas bawang putih - mayang/ketuk
1 biji lada hidup - mayang
garam, gula, kicap - ikut citarasa
Cara-cara
Tumiskan hirisan bawang besar,bawang putih dan lada hidup. Bila sedikit garing dan naik bau yang harum itu, masukkan sardin.
Masukkan air, dengan anggaran 1/2 isipadu tin sardin tadi. kalau yang suka pekat, tak payah letak pun takpe.
Masukkan secubit garam, satu sudu kecil gula dan sedikit kicap manis.
Akhir sekali, selepas ia mendidih, kecilkan api, tutup periuk/ kuali dan biarkan ia mereneh dalam 2 min.
Sedia untuk dihidang dan makannn...
TIPS: Semasa dibiarkan mereneh, flavour daripada bahan-bahan masakan akan terhasil, mengeluarkan bau yg harum dan rasa enak. sama macam masakan gulai/sup, bila dibiarkan mereneh, rasanya menjadi matang, sedapp..
SELAMAT MENCUBA!!
kegemaran anak saya ni, dia boleh makan hari- hari sardin pun takpe :)
ReplyDeleteJemput singgah BLOG saya. Ada tips dan peluang bisnes part time dan macam2 lagi :)
Nak trylah, dah lama tak makan sardin.
ReplyDeleteSy cuba ye resepi akak ni :)
ReplyDeleteBaik2
DeleteSy dh share dan mmg best..sdp sgt2...tq akak sbb share resepi yg sdp ni...kalah housemate sy..hehehe
ReplyDeleteSy dh share dan mmg best..sdp sgt2...tq akak sbb share resepi yg sdp ni...kalah housemate sy..hehehe
ReplyDeleteSy dh share dan mmg best..sdp sgt2...tq akak sbb share resepi yg sdp ni...kalah housemate sy..hehehe
ReplyDeleteSedapnye resepi......thanks sebab share respi nih akak...😁😁
ReplyDeleteAkak boleh follow blog sue:
http://suzanaidris.blogspot.my
😀😀
Sedapnye resepi......thanks sebab share respi nih akak...😁😁
ReplyDeleteAkak boleh follow blog sue:
http://suzanaidris.blogspot.my
😀😀
Wah sedap... br jer buat sat2 td.... thanks akak share resepi.....
ReplyDeleteAkak boleh view blog sue...ada beberapa tips kesihatan n kecantikan
http://suzanaidris.blogspot.my
Nk try la. Utk dmkn bsma linut
ReplyDeleteMayang tu ape
ReplyDeleteMayang tu ape
ReplyDeletemayang tu potong atau hiris natasha lee
ReplyDeletemayang tu potong atau hiris natasha lee
ReplyDeleteSaya da try ikut resepi nie.. memg sedap.. suami sy cakap first time sy masak menjadi.. sbab sy baru blaja memasak.. hee
ReplyDeleteSorry, lama tak jengah blog. Seronok bila ada yang mencuba, lebih seronok lagi bila jadi.. Natasha Lee, betul kata Unknown, mayang tu hiris nipis2. Nanti kita share resepi lain pulak yer..
ReplyDeleteMereneh tu means?
ReplyDeletebiar mendidih dlm kuali 3-5 minit
Deletebiar mendidih dlm kuali 3-5 minit
Deletesenang dan mudah
ReplyDeletesenang dan mudah
ReplyDeleteSy x reti masak, x penah masak langsung pon.. Sementara tunggu wife sy balik keje sy cuba buat resepi yg akk bg nie.. Bila dah siap hidang sy tengok wife sy kata sedap sgt2..pertama kali rasa abg masak katanye.. Siap bertambah2 nasi dia makan.. Alhamdulillah.. Terima kasih bg resepi ni.. Sebenarnye sy reti masak cuma dah lama x masak sejak kahwin ni.. Tq..
ReplyDeleteWaah, alhamdulillah.. dengar pun dah rasa seronok.. bagus2, bahagia rumahtangga ;)
ReplyDeletewah... nampak sedap je
ReplyDeleteMemang Sedap .. and 1st hidangan segera yang dimasak oleh mak ... mmg tiptop lah sardin ni... mmg fav ... thx sebab share resipi .. otw nak masak jeh ni.. hehehe xD
ReplyDeleteMaaf nak tanya. Kalau sadin tu size kecik 155g nak kene reduce half ke bawang nya?
ReplyDeleteLala, sorry ye. Sebenarnya tak ada std recipe, atas selera. Klu bawang bayak lebih manis. kalau Lala suka byk bawang x perlu reduce pun.
Deleteassalamualaikum, nk tanya yg bahan spt kicap gula & garam nk letak dalm masakan semasa tumis bawang ke atau SELEPAS dimasukkn 1/2 air dalam sardin( memasukkan bhn semasa maskan direnehkan). Sorry, klu soalan agak memeningkn hahahaha, tpi tulah sy ni br nk berjinak jinak nk belajar memasak, nk belajar ringan2 je dulu mcm masakan sardin ni:) Hopefully menjadi ler resepi sis ni.
ReplyDeleteMasukkan masa dah masukkan air tu sis.. cuba tau..
Deletehahaha gula x tinggal org melayu masak erk
ReplyDelete