Monday, 15 April 2013

Shopping di Bandung, Ogos 2012


Salam. 

Lama x menulis, hari ni saya nak bercerita tentang shopping di Bandung. Hmm, rasanya almost 50% or may be 70% Malaysian dah pernah ke Bandung, right.. My first trip was last year, about 2 weeks after Raya Aidilfitri. kami stay di Golden Flower Hotel. Bilik nice, yg penting berkarpet.. huhuhu.. Breakfast byk variety tp food dia manis2..not really my taste..Service- great. Guest yg ada baby, masa check out dia bagi teddy bear cute.. yg besar sikit dpt colouring book. Ok la tu.. Oh ya, book direct with d hotel is cheaper. No walk in ok, it'll be mahal..

Dekat je klu nak ke Pasar Baru, boleh jalan jer.. sepanjang menyusuri jalan ke Pasar Baru, ada peniaga di tepi jalan. Harganya lebih murah.. Seberang jalan Golden Flower ada mcm bgunan kedai. Dalam tu ada pasar mcm pasar kat Kelantan
, ramai gak orang tempatan. Klu berani boleh masuk, sebenarnya jalan tu boleh short cut ke Matahari Dept Store, and kat dalam bgunan tu ada kedai makanan Sunda. Itinerary kami untuk uols yang sedang merancang -
 
PASAR BARU - Ni adalah aturan lantainya

PASAR BARU
baju,– Recc- Kedai blkg escalator
kain smyg - Rcc- TJA Collection
Tg 5
Kain ela –, handbeg
Kain ela – Recc- Kedai Angle, Vogue, kain smyg
Tg 6
Food court+ Handbeg
Jeans, kain pasang, bju anak2
Tg 7
Surau - kecik jer, + lelaki n perempuan
blouse, legging, anak2, tempah sut



Dari Pasar Baru Center ---> 8 KM
FO Jalan Riau 
 ---> 5KM
FO Jalan Dago/ Juanda              ---> 5KM
FO Jln Setiabudi
Must go FO
(FO tutup 9pm)
1.  Secret
2.  Heritage – bju bdk P
3.  Bale Anak P
4.  Sahara,
5.  Branded Club, Cascade,,
6.  Unusual
1.   Grande,
2.   Episode,
3.   XXX
4.   Jetset
5.   Blossom,
6.   DSE
7.   Runaway,
8.   Gossip,
9.   The Uptown
10.     Kartika sari
1.     Rumah Mode
2.     Donatello
3.     Natural

So, apa yang berbaloi beli di Pasar Baru? Based on my experience - Lace, Kain Cotton , Telekung Sembahyang, Kain Sulam and dont forget, baju renang muslimah - gerenti murah... Tudung bawal ada jugak tapi tengok muka Malaysia je, harga terus mahal. Blouse perempuan n baju budak saya tak jumpa yg menarik pun kat sini. FO jer yg menaraik sikit.
 




FACTORY OUTLET JALAN RIAU, JALAN DAGO
FACTORY OUTLET JALAN SETIABUDI

RUMAH MODE-  of all FOs, i like this most. Luar cantik, terjaga, ada kolam ikan anak2 suka sgt. ada tempat duduk, sambil ibu2 shop, bapak2 boleh rehat n jaga anak. ;P. Kat dalam pun selesa. Baju ladies byk, baju anak pun ok la. 
Tp x la murah sgt.. kalau legging budak dlm RM10-15, jeans dalam RM70.  Then, bangunan sebelah Rumah Mode ada jual makanan,
ABC ala indo and ada tempat massage. Adik saya n ayah pergi urut kaki, satu jam RM15 jer.. KL ada? hehehe

 TOKO TIGA disini adik2 ku gila dok try jeans levis. Murah sikit la, compare to KL. maybe paling murah dapat la dalam RM110. Tp masih ada yg mahal gak dalam RM200. Kedai cantik, other than jeans banyak juga shirt lelaki. yg XXL pun ada. for ladies x byk kot. susunan baju di tingkat atas x menarik, nak tgk pun malas. mcm baju lama jer..

CIBADUYUT - katanya di sini byk barangan kulit so kami di bawa ke satu kedai yg agak besar. Tp overall, kasut kulit dia x berkualiti sgt. Saya beli satu sandal kulit warna merah, look very nice, RM60 about IDR180000, bila pakai dah la sakit kaki, baru satu hari tumit dah patah. mencii.. taoi di kedai yang sama boleh beli tshirt bandung, murah jer. ada jual teddy bear, pun murah. yg besar punya yg biasa boifren beli tuk girlfren baru RM60. Klu kat Mesia mau RM200..

MT.TANGKUBAN PERAHU - Dalam perjalanan, banyak nurseri. mungkin tempat sejuk, so sesuai untuk bunga2, NICE.. sayang, waktu ni Tangkuban tutup sebab tgh aktif 

CIATER HOT SPRING - kolam air panas - besar jugak tempatnya. Baik bawak baju persalinan, mandi baru best. Org local pun ramai. KLu pergi awal pagi ok jer.. tutup sebab gunung tengah aktif, so alternatifnya kami ke Ciater.

 
KG DAUN - Dinner . Kami sampai ke sini petang. Kg. Daun tempat nya yang menarik. Ada air terjuan buatan, kat atas ada sampan. Sambil2 menapak naik, ada org jual makanan, ada gulale, ada jual pancake/ lempeng, mcm2.. menarik la. Menu dinner macam biasa jer.. lauk ikan terbang tu la. malam, CANTIKKK SGT..
  
 
TRANSTUDIO Bandung - best jugak. tp kurang best sebab baby pun kena bayar rate sama mcm dewasa. x logik. tp seronok jugak la. x byk mainan untuk budak2, remaja ok la. tp at least yg laser show menarik, perarakan menarik dan yg best sbb dia indoor. tak la panas giler mcm kat USS. Tp USS lagi hebat la..

 Ni pandangan dari luar. happening, gorila menjadi tarikan dari luar. excited.. Yg ni pula, game pertama (ya ker) selepas masuk. Saya tak naik, takut..

 

FOOD - jgn lupa cuba makanan di sini - jus alpokat, batagor, ayam penyet of course, tauhu, tauhu dan tauhu lagi, masakan sunda 

TIPs- masa baru sampai, kaget juga saya, ramai fotografer menunggu. macam artis pulak.. adik saya pesan, jgn senyum, nanti diorg paksa beli. so kami buat tak tahu jer. Tp sebenarnya diorng ni akan print gambar kita dan ikut mana bas kita pergi (saya ikut trip berkumpulan). So menyesal la x senyum awal2 sbb dlm gambar muka masam jer.. hihii, pengalaman. Tau2 je diorg ni jadual kita. Diorg jual satu keping gambar RM5, sepatutnya dalam RM3 jer.. bargain, bargain n more bargain.

Ok lah, hopefully info ni berguna to uols, have a nice trip...

3 comments:

  1. Salam,
    Jom pegi bandung 239rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    berminat bole call/mesej/whatsapp : +62 83821789103 (Mohd Irsan)

    ReplyDelete
  2. Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +62823 1522 3335
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

    ReplyDelete
  3. Jom cuti2 Bandung,
    284 RM/ kepala
    4 Hari 3 Malam
    Murah tapi tak murahan..
    harga budget service 5 star...
    Nak pegi mana mana oun boleh, no rule, asal customer senang πŸ˜‰
    sudah masuk sekali
    ✅ Hotel 3 star berhampiran cihampelas shoping mall
    ✅ Bilik deluxe, satu bilik untuk 2 orang
    ✅ Tea maker dalam bilik
    ✅ Makan pagi
    ✅ Airport transfer
    ✅ Transport untuk tour 4 hari
    ✅ Supir yang ramah dan berpatutan
    ✅ Minyak
    ✅ Tol
    ✅ Parking
    ✅ No tipu tipu
    ✅ Kereta with good aircon
    Minat segera whatsapp admin yaa..
    10 orang pertama dapat percuma :
    ✅ bags Louis vuiton
    ✅ free indonesian sim card 1 pack
    ✅ Free layer cake
    whatsapp admin jangan lupa
    +6285318490001
    email : primeratrans@gmail.com
    facebook : Primera Trans Bandung

    ReplyDelete