Monday, 2 November 2015

Jalan-Jalan dan Shopping di Jogjakarta 2015!!

Salam,

Apa khabar semua. Lama betul saya tak menulis. Too busy with office work and bila balik rumah, menguruskan anak-anak. Especially when we have baby, memang susah nak cari masa. Anyhow, still need to make time for writing, its like a story telling. You leave it too long, it's gone..

Last week saya ke Jogjakarta or also known as Yogyakarta, for work. Sebelum pergi as usual, saya study la sikit2 tentang tempat ni. Not much info saya dapat daripada pelawat Malaysia, yang ada lebih kepada blogger Indonesia. Not that their info are not good, cuma sebagai tourist luar, expectation kita lain daripada penduduk Indonesia, isn't it..

So, my review for Jogja is, JOGJA is SUPERB!! I love Jogja.. 

CANDI BORUBODUR
Okey, semua tahu di Jogja ada Candi Borubodur. Nak tahu detail tentang candi ini, boleh google sahaja, macam-macam info boleh dapat. Selain Candi Borobudur, ada juga candi lain di Jogja seperti Candi Perambunan. Dalam trip saya kali ini, saya hanya ke Candi Borobudur. A must visit place ye kawan-kawan.. Sepanjang perjalanan ke Candi Borobudur ini, kita akan melalui kawasan penanaman tembakau, melalui kawasan yang terkena limpahan lava Gunung Merapi, dan banyak kedai-kedai yang menjual Stone Carvings. Ini semua daripada batu gunung.. Juga akan melalui kedai-kedai yang menjual barangan silver. Sayangnya kerana kesuntukan masa, saya tak singgah ke tempat-tempat ini. Pandang je la.. Oh ya, jangan lupa ya, caj untuk international visitor masuk ke Candi Borobudur mahal yer, 300 000 IDR, dalam lebih RM100. Berbaloi ke tidak? Let's see this -




What do you think.. How may WOW can I get for this? 

Betul, Candi ini ialah kuil Budha, namun pada saya tidak salah untuk mengunjungi dengan niat untuk mengenali dan memahami budaya masyarakat dahulu dan kini. Dengan mengenali mereka, lebih mudah untuk kita mendekati rakan-rakan kita yang belum berugama Islam. Dalam mendengar penjelasan Pak Tourist Guide kami, jauh di sudut hati saya terdetik, Allahuakbar, apa yang ALLAH perintahkan semuanya benar, semuanya untuk kebaikkan manusia itu sendiri. Betul seperti di kata, merantaulah, lihatlah tempat orang kerana ia hanya akan mendekatkan kita lebih lagi dengan ALLAH SWT.. Alhamdulillah..






Setiap ketul batu pada candi ini adalah asli, dijaga oleh pihak UNESCO dan kerajaan Indonesia. Setiap nukilan pahat ini ada ceritanya..


 Kisah tentang sang raja ke teruna, lupa pulak yang mengikut desire, kemudian mempunyai anak. Bila kekurangan makanan, anak-anak menadah tangan..

Perhatikan ukiran-ukiran ini.. Tidak begitu susah untuk difahami..






Tourist Guide yang sangat berpengalaman. Dengar apa yang dia ceritakan,
 baru kita faham lukisan-lukisan pada batu candi



Tangga untuk sampai ke atas candi.. sangat curam.. guna kasut yang sesuai kawan..



Dikejar penjaja di Boroudur. Sangat persistent merreka, tapi tidak mengganggu kita.
Bargain hard, friends. Tapi jangan lupa, ini rezeki mereka.. sedekah itu jariah..












Dalam perjalanan balik daripada Borobudur ke hotel, bas kami singgah di kedai Mirota Batik (Hamzah Batik). Di Jalan Malioboro pun ada kedai yang sama, tapi tak banyak pilihan berbanding Mirota Batik yang di persinggahan ini. Pilihan pun banyak.. Cuma saya tak pasti lokasi kedai ini kerana bas singgah di pertengahan jalan.

HOTEL
Ok, oleh kerana kali ini saya ke Jogja untuk urusan kerja, so hotel tempat saya menginap bukanlah hotel bajet. Saya stay di Royal Ambarrukmo Hotel. Agak mahal, dalam RM300 satu malam, tapi berbaloilah dengan fasiliti yang disediakan. Ada outdoor pool, kawasan luar yg luas, free bike rental, breakfast buffet yg best.  Ini gambar suasana hotel..









Jarak dari Royal Amburrokmo Hotel ke Malioboro Street adalah dalam 5km, tambang teksi lebih kurang IDR35,000. Dari hotel ke Borobudur pula ambil masa lebih kurang 1.5 jam. Kalau sewa kereta melalui pihak hotel cajnya ialah IDR500,000 untuk 3 jam.


PASAR - SHOPPING

Last but the most exciting part, shopping.. Di Jogja, salah satu tempat kunjunga pelancong yang popular adalah Malioboro Street. Sila google. Jalan ni sepanjang 3km. Dipenuhi denganbeca berkuda di sepanjang jalan, deretan kedai barangan batik dan pakaian. Diluar kedai pula dipenuhi dengan gerai jualan.. menarik bunyinya kan..

Pasar ini mula beroperasi pada jam 8am dan tutup pada jam 4pm. Di Jogja, 5.30 dah maghrib. 11.30am dah masuk waktu zohor. Walaupun pasar hanya sampai petang, Malioboro Street masih meriah sampai lewat malam.


Tshirt yang dijual disini jauh lebih murah dan berkualiti berbanding tshirt yang dijual di luar kawasan Candi Borobudur. Di Candi Borobudur, harga barangan dinaikkan, letih pulak kita nak menawar harga. Sedikit panduan, 
Kemeja batik cotton - IDR 30,000
Tshirt Jogja berkualiti - IDR 25,000 (budak), IDR 35,000 (dewasa)
Clutch batik - IDR10,000 satu
Kipas tangan batik - IDR100,000 for 15 batang

Malioboro street.. bayangkan kedai seperti ini di sepanjang 3km.. 


Bermacam batik yang ditawarkan pada harga menarik dalam Pasar Beriarjho



Di antara barang hiasan yang dijual di kedai sepanjang Jalan Malioboro




Buah salak, juga boleh dibeli di luar pasar. Saya beli dalam IDR25,000/kg. Buahnya memang besar-besar. Tapi bila di makan, biasa-biasa sahaja. 


Di luar kawasan Candi Borobudur pun ada penjual salak, lebih murah harganya, dalam  IDR25,000/kg.















Saya berkesempatan ke Ambarrukmo Mall, singgah ke Giant kot. Sama macam Giant di Malaysia, cuma di sini banyak betul buah avocado. 1kg= IDR 31,500 = RM10.00.. betul tak.. murah siotttt

MAKAN

JUS ALPUKAT
Minuman yang paling famous di Indonesia.. Di tingkat atas Pasar Beriarjho ada food court. Tak berapa menarik, tapi boleh la untuk menjamu selera seadanya.. Segelas jus alpukat ais hanya IDR10,000. Lebih kurang RM3.00. Sangat sedapp.. 
BAKSO
Rasanya bakso yang dijual di Malaysia lagi meriah. Bakso disini lebih macam maggi. Hanya sup dengan perencah, beberapa ulas mee maggi, 3 ketul fish ball, 2 keping tauhi kering dan sekeping keropok ala muruku.. portion yang sangat kecil berbanding saiz biasa di Malaysia.. huhu..


Ok kawan-kawan, cukup dulu sampai di sini. Kot-kot nanti saya teringat apa-apa yang menarik saya akan update yer. Hopefully my sharing helps and pls share yours as well.. Happy holiday to all..

Wassalam.




2 comments:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
    Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete