Resepi Cekodok Pisang - Jeput Pisang

Salam..


5.4.2020. Ahad. 

Hari ke berapa PKP sekarang eaa.. hmm lost count dah. Yang pasti, hari-hari terasa bosan. Memang work from home tapi kerja berkurang, banyak kerja ditangguh. Dah biasa sibuk bekerja, bila tiada kerja jadi tak tentu arah jugak. Kalau kurang kerja tapi boleh keluar rumah ok lagi, tapi bila terkurang dirumah ni, hmm almaklum la. Tapi bersyukurlah sekurang-kurangnya makan cukup, takda yang kurang. 

Ok, so hari ni apa kata kawan-kawan cuba buat CEKODOK PISANG. Mudah sangat. Bak kata anak-anak saya, easyyyy. Saya dulu ingatkan susah buat cekodok pisang, rupanya lagi mudah daripada buat cekodok bilis. Sumpah, tak tipu. Jom masak..

Bahan-bahan
Seikat pisang - 7-8 biji
Tepung 2 cawan
Telur 1 biji
Gula 2 sudu makan 
Garam 1/3 sudu teh @ secubit
Air 1.5 cawan

Cara-caranya
Lenyekkan pisang. nak sedap, guna pisang yang betul2 masak. 
Masukkan semua bahan dan gaulkan. 
Adunan jangan pekat sangat atau cair sangat.
Kalau cair tambah tepung dan pisang, kalau pekat tambah la air. 
Sebelum goreng boleh rasa dulu, cukup manis ke tidak. 
Cekodok pisang kalau tak manis tak sedap. Kadang2 kalau pisang tak cukup masak, cekodok jadi kurang manis, so tambah gula. Huhu..

Lepas tu boleh la mula menggoreng.

Minyak kena banyak sikit ye kawan2. 



ambik adunan guna sudu, goreng banyak2 terus macam ni. Tapi jgn banyak sgt nanti tak kembang. Bila dah nampak yang bawah warna dah makin garing, automatik dia akan kembang dan macam terapung, so dah boleh dibalikkan.



 Api dapur sederhana saja.  Dah masak tos dan siappp..

Saya sebenarnya masak tak sukat, tengok rupa, agak2 je. Tapi pada saya cekodok pisang sedap kalau nisbah pisang vs tepung 50:50, sebab kalau tepung banyak sangat cekodok tak jadi hitam, kurang crunchy. kalau pisang banyak sangat lembik dan mudah hangit sebab gula dalam pisang tu.

Nak cari pisang yang betul2 masak, kalau pergi pasaraya/kedai, cuba cari pisang yang dah hitam. Biasa dekat tempat timbang diorang asingkan pisang yang dah masak sangat/hitam kulitnya, untuk dijual murah2 dalam RM2 sekilo.


Haa, tengok tekstur sebelah dalam, tak padat sangat, isi pisangnya nya pun rasa. InsyaAllah sedap. Cuba, jangan tak cuba okeyy..


Comments